Wat is RVS?

12

Roestvast (ook wel inox of rvs genoemd) is in de volksmond beter bekend als roestvrij staal. Rvs is een legering van hoofdzakelijk ijzer, chroom en koolstof. Om van roestvast staal te kunnen spreken, is minimaal 10,5% chroom nodig en maximaal 1,2% koolstof.
Ook zijn de elementen nikkel, molybeen, titanium, niobium, zirkonium, mangaan, stikstof, koper, silicium, aluminium en vanadium terug te vinden in vele roestvaste staalsoorten.

Roest RVS?

De benaming “roestvrij” die in de volksmond voor roestvast staal wordt gebruikt, kan roest”vrij” staal wel degelijk roesten.

De oxidehuid is echter afsluitend, waardoor geen verdere roestvorming zal plaatsvinden aan de rvs letters.
In omstandigheden die hardnekkig genoeg zijn, of bij beschadiging van de beschermde oxidehuid, kan de roestvorming (plaatselijk) extra snel plaatsvinden. Roestvorming kan o.a. worden veroorzaakt door chloriden of andere metalen, die zich in het oppervlak nestelen.

Daarom wordt bij het bewerken van RVS bij voorkeur geen stalen gereedschappen gebruikt.
Het is ook zeer aan te raden om na het verwerken van RVS, het dusdanig te behandelen, waarbij alle mogelijke verontreinigingen worden weggenomen. Hierbij wordt langs chemische weg alle ongerechtigheden opgelost en verwijderd.

De rvs letters van de InoxLetterexpert.nl worden volgens het laatste principe geproduceerd.